Kulturlivet har mange utfordringer men stort sett dreier de forskjellige seg om penger – og det er et sørgelig faktum og noe det er vanskelig å gjøre noe med. Det er flust med aktører som ønsker å sponse norsk kulturliv og idrettsliv, men som blir nektet det av norske myndigheter.

Det er utfordringen av spillmonopolet i Norge, og da nærmere bestemt Norsk Tipping, som er hovedproblemet, og dette har lenge vært en betent sak her til lands. Norske idrettsprofiler har i lange baner begynt å promotere utenlandske spillselskaper og kjente navn som Ronny Johnsen, John Arne Riise og flere andre har fått mye ‘tyn’ for sine engasjementer. Gjengangsmelodien fra forståsegpåere i landet har vært at de er egoistiske, usosiale og ødelegger den norske modellen. Den norske modellen innebærer at kultur og idrett mottar støtte gjennom den såkalte grasrotandelen, men dessverre er det for mange veldig lite å hente der.

Det er også mange aktive utøvere som har forsøkt seg på dette feltet og den kanskje mest markante av alle disse er Andre Villa. Sykkelførerer brukes heftig av et utenlandsbasert selskap til å promotere spill og moro, for å bruke et slikt begrep, og dette er det fint lite norske myndigheter kan gjøre noe med. Kort og godt skyldes dette at han ikke er tilknyttet noe landslag og ikke deltar i internasjonale mesterskap på vegne av Norge. Dette fører til at han har muligheten til å inngå slike avtaler all den tid han faktisk ikke bor i Norge.

Det er nok mange utøvere som skulle ønske at de kunne inngå avtaler som dette ettersom den økonomiske situasjonen deres er uholdbar, men stavhopper Larsåsen fikk erfare hvor vanskelig det var. Hun ble umiddelbart froset ut av norsk idrettsliv og var vel faktisk på trappene til å skifte til dansk statsborgerskap.

De samme utfordringene gjelder for kulturlivet og det å hente inn penger er ikke alltid like lett, men fremtiden vil uansett bli spennende når det kommer til denne debatten.