Kunsten lytte… selve kjernen med musikkens vesen. Litt ambisiøst og svulstig start på et innlegg kanskje, men det er jo sant! Musikken trenger seg inn i kroppen vår gjennom ørene, og inni hodet tolkes alt vi hører og det oppfattes som mer eller mindre meningsfulle lyder som utgjør melodier. Dette igjen skaper følelser hos oss i form av kanskje glede, irritasjon, velbehag og sikkert tusen andre emosjoner.

Lytting kan brukes til så mye annet også, og det kan dreie seg om alt fra å tilegne seg kunnskap til å faktisk tjene penger, men uansett hva det dreier seg om så må vi bruke hørselen aktivt og tolke de signalene den gir om til noe som betyr noe og som gir mening.

Dette er noen bedre til enn andre, og årsakene til akkurat dét er forskjellige. Det kan handle om vilje, konsentrasjon, interesse og kunnskap – og en god lytter som vet å gjøre seg nytte av den som registreres vil uten tvil være i en bedre situasjon enn andre. Dette er kanskje en djerv påstand, men likefullt noe som vi virkelig står inne for.

Det er en grunn til at det finnes to ører og én munn på et hode, og det er rett og slett at man skal bruke hørselen dobbelt så mye som man bruker munnen – enkelt og greit. Musikken er et prakteksempel på hva hørselen kan brukes til og det er ingen tilfeldighet at musikk kanskje er den musikkformen som har høyest popularitet og som har hatt en slik posisjon i hundrevis av år fra den dagen populærmusikken vokste frem.

Tenk bare på hvor sterk den auditive sansen er! Beethoven led av svak hørsel og til sist ble han helt døv, men dette stoppet ham ikke fra å skape fantastisk musikk. Han brukte rett og slett sitt indre øre og visste hvordan lydene hørtes ut, men uten å ha mulighet til å i praksis høre dem selv.